2009. január 7., szerda

Hargita megyei diákvezetők új hullámának továbbképzése - pályázatot nyertünk!

Nagyszerű képzési programot talált ki a Hargita Megyei Magyar Diáktanács (HADIT) a középiskolás fiatalok számára. Az EGYIK jogi hátterét felhasználva a HADIT vezetőivel közösen pályázatot írtunk a Szülőföld Alaphoz. Sikeresen, mivel 500.000 forint támogatást nyertünk a program számára.

A Hargita Megyei Magyar Diáktanács (Hadit) 11 középiskolai diákönkormányzatot tömörít, amelyek Hargita megye 5 nagyobb településén működnek. (Csikszereda, Székelyudvarhely, Gyergyószentmiklós, Székelykeresztúr, Maroshéviz). A Hadit célja a megyében működő középiskolás diáktanácsok segítése, hogy azok minél hatékonyabban és eredményesebben tudják betölteni szerepkörüket (érdekképviseletet, rendezvényszervezést, diákok képzését). Mindezek mellett megyei programokat is szervez, amelyek több diákot megmozgatnak mint az egyes diáktanácsok projektjei külön-külön. Annak ellenére hogy a szervezet csupán 1 éve alakult és még jogi bejegyzése sincs, több megyei és országos programot valósított meg.

A HADIT-ban tevékenykedők nagyrésze jelenleg 11. osztályos vagy végzős diák. A csapat és a szervezet legfontosabb igénye idén az utánpótlás és a folyamatosság biztosítása.

Az utánpótlás toborzására és képzésére egy képzési programot találtunk ki, amely egy 4 napos tábort, képzéshétvégéket, gyakorlati időszakot és feladatot, valamint kiértékelő hétvégét foglal magában. Ezáltal a tábor alatt 60 fiatal ismerkedhet meg a diákönkormányzatiság alapjaival, közülük 16-on vehetnek részt a képzéshétvégéken. Belőlük fog állni a HADIT új csapata. A gyakorlati időszak során egy projektet kell közösen megvalósítsanak, a HADIT régi tagjai pedig segítőként állnak a rendelkezésükre. A gyakorlati időszak végén pedig közösen értékelik ki a tevékenységeiket.

A Szülőföld Alaptól nyert 500.000 forint nem elegendő a teljes projekt megvalósításához éppen ezért további pályázatokat fogunk leadni a HADIT tagjaival közösen, ugyanakkor ők még szponzorokat is keresnek.

Ami már biztos, hogy február elején a megnyert pályázat jóvoltából a haditosok Gyergyószentmiklóson fogják megszervezni a 4 napos "DÖKSTART" nevet viselő táborukat.

Nincsenek megjegyzések: