2009. január 6., kedd

ERSTE Alapítvány díja a szociális integrációért - pályázatot írtunk

Az ERSTE Bank Alapítványa minden évben díjban részesíti azokat a projekteket, amelyek hozzájárulnak az emberek életének jobbá tételéhez, a társadalmi változásokhoz, esélyegyenlőséghez. A Gyulafehérvári Caritas Mezőgazdasági részlegének felkérésére mi is részt vettünk abban a csapatban, amelyik pályázatot készített el a 2009-es kiírásra.

Az 1990-es évek elején sok család kapta vissza a kommunizmus alatt elkobzott földterületeit. Azonban sem a tudásuk sem a technológiájuk nem volt elégséges ahhoz, hogy hatékonyan, versenyképesen műveljék meg ezeket a földeket. Az "Ablak a Világra" program célja az volt, hogy a vidéki fiatalokat segítse abban, hogy képzett mezőgazdászok legyenek és az otthoni földeket megművelve teremtsék meg önmaguk számára a megélhetést.



A Gyulafehérvári Caritas Mezőgazdasági Részlege Németországi és svájci partnerek segítségével egy képzési programot hozott létre. A program egy intenzív német nyelvtanfolyamból, egy elméleti és gyakorlati mezőgazdasági képzésből állt, amelyet egy 4-18 hónapos gyakornoki időszak követett. Ebben az időszakban a gyakornokok német és svájci családi gazdaságoknál tudást és gyakorlatot szerezhettek arról, hogyan működnek a modern nyugati családi gazdaságok. Ugyanakkor ösztöndíjban is részesültek.

Hazatérve befektethették ezt a pénzt, és felhasználhatták a tudásukat, hogy szülőföldjükön családi gazdaságot alapítsanak és működtessenek. A programban 1751 fiatal vett részt a 14 év során.

Az ERSTE Alapítvány díja igen komoly összeg. Húsz díjat osztanak ki a 8 délkelet-európai ország pályázói között. A díjak összértéke 295,000 euró. A pályázatot a Caritas Mezőgazdasági részlegének gyergyószentmiklósi munkatársaival közösen készítettük el. Reméljük, hogy a projekt és a pályázat a díjazottak között fog szerepelni.

Nincsenek megjegyzések: