2008. augusztus 2., szombat

Pump Your Project - Gyergyószentmiklós

"Pump Your Project" néven nemzetközi ifjúsági képzést szerveztünk Gyergyószentmiklóson. Az Egyesület a Gyergyói Ifjúsági Központért az Esély Alapítvány jogi hátterének segítségével pályázott a Youth in Action programhoz 2007 novemberében. A projekt adminisztrálása (pályázatírás, szervezés, elszámolás készítése) a mi feladatunk volt.

Sikeresen pályázott az Egyesület a Gyergyói Ifjúsági Központért és az Esély Alapítvány az Európai Unió ifjúsági programjához. A pályázat eredményeként június 20-26 között a csiky-kerti Szent Benedek Tanulmányház adhat otthont a Pump your Project nemzetközi képzéssorozat befejező állomásának.

A gyergyói képzés lényegében egy másfél éves munkát zár le. Németországban projektmenedzsment alapokat sajátíthattak el a résztvevő fiatalok és megterveztek egy olyan projektet, amit egy éven keresztül megpróbálnak megvalósítani, Máltán a csoportsegítők találkoztak azzal a céllal, hogy a projektben résztvevő fiatalok segítésével kapcsolatosan kapjanak képzést, Gyergyószentmiklóson pedig a lezáródott projektek kiértékelésének módjairól fognak tanulni, újra teljes létszámban a résztvevők. A képzés célja, hogy megtanulják úgy kiértékelni a projektjeiket, hogy a tanulságokat a későbbi munkák során fel tudják használni. Természetesen cél marad a baráti és egyesületi kapcsolatok elmélyítése is, közös projektek kitalálása.

A trénerek azért is támogatták a romániai helyszín ötletét, mert úgy gondolták, hogy egy ilyen képzés megszervezése nagy lehetőséget ad a most induló ifjúsági szervezetnek. Bekapcsolódhat az Európai Uniós pályázatok világába és a Cselekvő Ifjúság programba, nem csak haszonélvezőként mint a német vagy a máltai képzés kapcsán, hanem szervezőként is. Megismerhetik a pályázati rendszert és a pályázatokat lebonyolító Nemzeti Ügynökség működését is, ugyanakkor a város és a régió lakossága is felfigyelhet az egyesület munkájára, ezáltal helyi támogatottsága is nőhet.



A Youth in Action programot lebonyolító romániai nemzeti ügynökségtől (ANPCDEFP) 18.635 eurót nyertünk a projekt megvalósítására. 7 országból mintegy 25 fiatal vett részt a képzésen, három külföldi tréner vezetésével.

A tábor sikeres volt, a trénerek, résztvevők is meg voltak elégedve, sőt a helyi közösség fele is sikerült megmutatni magunkat, találkoztunk városunk új polgármesterével is.



A képzési programról bővebben az Egyesület a Gyergyói Ifjúsági Központért blogján lehet olvasni.

Nincsenek megjegyzések: