2008. december 26., péntek

Városfejlesztési műhelyek és ifjúsági központ

Készül Gyergyószentmiklós Integrált Fejlesztési Terve. A műhelymunkákon mi is részt vettünk, az Egyesület a Gyergyói Ifjúsági Központért, valamint az Esély Alapítvány képviseletében. Leginkább az Ifjúsági Központtal kapcsolatos munkákban vettünk részt.

A Regionális Operatív Program pályázati lehetőséget nyújt integrált városfejlesztési tervek támogatására. A terv már idén tavasszal elkészült, az új városvezetés azonban tökéletesíteni akarta ezt a tervet. Ennek érdekében jött létre egy városfejlesztési műhely, amely felülvizsgálta, alakította, kiegészítette a tervet.

A műhelymunkák során a terv különböző fejezeteit beszéltük meg. Mi elsősorban az ifjúsági, a szociális valamint a turizmussal kapcsolatos műhelyeken vettünk részt. Ezekből a beszélgetésből is inspirálódtunk a turizmus-fejlesztési ötleteinkhez.

A terv szociális fejezetében lehetőség van ifjúsági központ létrehozására is, így az egyesület számára adódott egy nagy lehetőség, hogy közelebb kerüljünk céljainkhoz. Több hónapon keresztül zajlottak az ifjúsági központtal kapcsolatos beszélgetések, viták, amelyek fő kérdései az igények valamint a fenntarthatóság körül forogtak.

A konkrét pályázati kiírás megjelenésekor vált világossá, hogy az egykori Mozi épületében más tevékenységet (könyvtár, mozi) nem lehet megvalósítani a pályázatból, így maradt az ifjúsági központ ötlete.

Egyetértettünk abban, hogy első lépésben egy igényfelmérésre van szükség ahhoz, hogy lássuk mik a gyergyói fiatalok igényei, szükség van-e ifjúsági központra. Az igényfelmérést az Egyesület a Gyergyói Ifjúsági Központért és Gyergyószentmiklós Megyei Jogú Város önkormányzata szervezte. Az egyesület feladata volt a kérdőív elkészítése és az eredmények elemzése, a város szervezte meg a lekérdezést az iskolákban.

Az egyesület számára mi készítettük el a rövid kérdőívet, amely a következő kérdésekre kereste a választ:
  • Mennyire elégedettek a gyergyói fiatalok a város ifjúsági életével és miért?
  • Mire lenne szükségük ahhoz, hogy jobban érezzék magukat a városban?
  • Mennyi szabadidejük van, és ezt a szabadidőt mivel töltenék szívesen?
  • Milyen tevékenységeket képzelnek el egy ifjúsági központban?

Nincsenek megjegyzések: